Inclinatia panourilor solare

Am ajuns la o concluzie legata de panourile solare. Regula uzuala este ca panourile se monteaza la o inclinatie de maxim 45 de grade; ori acest lucru e profund gresit. Unghiul de 45 de grade e optim doar pentru septembrie si martie. Septembrie e o luna cam de vara, deci nu ma prea ajuta sa am maxim de aport termic in septembrie, cand lumea inca mai merge la plaja iar apa calda e din belsug. As vota pentru lunile cu adevarat grele dpdv termic, octombrie-noiembrie si februarie-martie. La inclinatia de 45 de grade, nu avem un unghi prea favorabil in aceste luni la care fac referire. Pentru aceste perioade reci, unghiul favorabil ar fi de 55 grade.

Toata lumea stie in principiu, dar nu este poate indeajuns constientizat:  faptul ca soarele se gaseste la inaltimi substantial diferite, functie de anotimp.

SunAltitude

Desi ati putea crede opusul, vara nu am nevoie de atat de multa expunere a panourilor, pentru ca soarele e abundent, si apa calda este mai multa decat trebuie. Vara in nici un caz nu vreau mai MULTA lumina pe panouri, dimpotriva: vreau mai PUTINA. Aici e problema cu panourile solare: vara ai apa calda prea multa, in schimb in restul anului, cand chiar ai nevoie, nu ai mare lucru.

http://www.centrale-termice.ro/Baxi/Manual-Selective-System.pdf

Acest manual recomanda inclinatia de 30-4o de grade. Nu stiu detaliile tehnice ale acestei limitari la 45 grade, poate este ceva mecanic, asta nu cunosc. Dar strict ca insorire si aport termic, a monta un panou la 30-40 de grade e o aiureala, pentru ca vei avea supraincalzire in iulie-august, cand oricum apa calda e abundenta, iar in noiembrie nu vom avea nici un strop.

Eu personal, pe viitor voi cauta (pe cat posibil) un model de panou care sa poata fi montat la o inclinatie de 55 grade, ca sa fie mai curand perpendicular pe soarele de octombrie-noiembrie. Asa ar trebui asezat: pentru a beneficia de soare in mod optim. Inca un avantaj: iarna, din cauza unghiului mare, zapada va tinde sa cada/alunece mai usor (de pe panourile de tuburi vidate), si le va elibera mai repede pentru a primi radiatia solara.

In concluzie, dpdv al insoririi, in Romania panourile solare ar trebui orientate la 55 de grade, nu la 45 de grade cum se crede, pentru a contracara dificultatile specifice climei noastre.

Acest articol a fost publicat în jurnal de casa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s